• Flyover showing the relationship between the out and inner structures
  • Front elevation
  • A view of the pavilion as approached by the public

Art Fund Pavilion

This was Lekker’s entry to the Art Fund Pavilion Competition, for a site in London in 2008. Our concept recalled architectural follies, which–unlike “serious” buildings–are allowed to behave strangely. Follies are sites where normal expectations of our discipline become loosened and perversity emerges, like a kind of fleeting madness. In many European carnival traditions, for example, it was common to produce temporary buildings that resembled fanciful natural objects, such as miniature cliffs or grottoes.

In this tradition, we imagined a pavilion that looked like two buildings intersected. One, which is described by a series of plywood ribs, takes a form resembling a stone or roughly cut block. The second, inner building appears more conventional, like a “proper” pavilion for housing art. The outside refers to a building which we find fascinating, Nicola Michetti’s stage set for “Apollo and the Muse at Mount Parnassus.”

The parallel ribs of the outer building are also designed for natural ventilation. When the inner room is opened, air may flow through freely.