• View of the extension from above
  • Front elevation in the evening
  • Study space with facade pattern behind
  • Corner at night
  • Facade system of aluminum cladding panels
  • Interior view
  • Pocket garden between extension and existing library
  • Spiral stair and canopy
  • Corner at night
  • Paths and platforms
  • Table clusters at interior
  • View of study hall from above

SP Library

This was a new object, placed within the existing main quadrangle of Singapore Polytechnic’s campus. The quadrangle was a rather forbidding place, empty apart from very short grass, and without much program to attract students.

Our response addressed a demand by the existing library for more space. In order to “kill two birds with one stone,” we proposed a new free-standing extension to be placed on the lawn of the quadrangle, with a study area and cafe for the students. This building was intended to have a very different materiality to the surrounding campus. Where the latter is a heavy concrete brutalism, our new box was intended to be light and transparent, with a staggered pattern of mullions and sandwich panels that wrap its exterior.